تزکیه نفس در دیدگاه امام خمینی(رحمة الله علیه) و تأثیر آن در اصلاح جامعه کنونی
تزکیه نفس در دیدگاه امام خمینی(رحمة الله علیه) و تأثیر آن در اصلاح جامعه کنونی
زهرا جزندری
چکیده
این تحقیق با عنوان«تزکیه نفس در دیدگاه امام خمینی(رحمة الله علیه)و تأثیر آن در اصلاح جامعه کنونی» نگاشته شده است.
تزکیه نفس یکی از مسائل مهم علم اخلاق است که فراوان مورد تأکید و توجه آیین مقدس اسلام بوده و نقش محوری و اساسی در رسیدن به مدارج عالی انسانی و کمالات را دارد.
تزکیه نفس یعنی پاک سازی جسم و جان از هر نوع آلودگی،برای رسیدن به قرب الهی،زیرا قرآن کریم تزکیه و تهذیب نفس را عامل رستگاری و راه وصول به سعادت معرفی کرده است و فساد اخلاقی را منشأ رذالت ها و بد بختی ها و مایه ی زیان بشر می شناسد.برای همین انسان باید قبل از مبارزه با دشمن بیرون باید در سایه ی تزکیه نفس،دشمن درون را رام کند زیرا جهاد اکبر مقدم بر جهاد اصغر می باشد.همان گونه که تزکیه مقدم بر تعلیم است چون تزکیه هدف غایی و نهایی است.
اولین نقش سازنده ی تهذیب این است که توان تشکیل مدینه فاضله را دارد و هر انسانی می کوشد در مدینه فاضله به سر برد.اما مدینه فاضله نه مانند بارانی است که از بالا ببارد و نه مثل آب چشمه یا چاهی است که از درون جوشد،بلکه آن را انسان های فروتن و مهذب می سازند.
تهذیب جان انسان در پرتو تعالیم اخلاقی انبیاء و علماء میسر است و یکی از این علماء معاصر امام خمینی(رحمة الله علیه)می باشد که بینش و منش ایشان راه گشای افراد جامعه و خود جامعه است.از این رو حضرت امام خمینی تقوای الهی،تفکر،عزم و اراده،ذکر و یاد خدا و…. را از لوازم و مهمّات تهذیب نفس بر می شمارند و افراد جامعه به ویژه مسئولان را به داشتن این مهمّات توصیه می کنند.
امام خمینی برای رهایی انسان از موانع تهذیب نفس به مشارطه،مراقبه و محاسبه،ترک معاصی و محرمات،مداومت بر تلاوت قرآن کریم و نماز شب و ….. سفارش می کنند.
اگر تهذیب نفس چه در محیط خانواده و چه در مراکز علمی دقیق انجام گیرد آثار و نتایج فردی و اجتماعی را به دنبال دارد که می توان در زمینه آثار فردی به تصرف حق تعالی در نفس انسان،آسان شدن مشکلات و گوارا شدن رنج و زحمت،نترسیدن از مرگ و… اشاره نمود و از آثار اجتماعی آن نیز،آسیب نرسیدن به کشور از سوی دشمنان،حصول وحدت میان مردم و ….را می توان نام برد.
این پایان نامه،از طریق،تحقیق به روش کتابخانه ای و با مراجعه به منابع و اسناد اصل از قبیل قرآن کریم و کتب معتبر حدیثی و کتاب های امام خمینی(رحمة الله علیه)حاصل شده است.
واژگان کلیدی:تزکیه،نفس،امام خمینی،تأثیر،اصلاح.