پایان نامه(مقایسه تطبیقی ارتداد در قرآن و عهدین)
مقایسه تطبیقی ارتداد در قرآن و عهدین
استادراهنما :
حجة الاسلام و المسلمین دکتر علی اکبر رستمی
استاد مشاور:
حجة الاسلام والمسلمین دکتر محمد میرزایی
نگارنده:
نسرین علوی نیا
سال تدوین:1394
چکیده
مسئله ی ارتداد و احکام جزایی مترتب بر آن، به اسلام اختصاص ندارد، بلکه در برخی از ادیان و مذاهب بزرگ دیگر نظیر یهودیت و مسیحیت نیز هرگاه کسی از دین برگزیده و حق روی گرداند، کافر به شمار می آید و بدان سبب که از دین سابق برگشته، مرتد قلمداد شده و شدیداً مجازات می شود .
شروط تحقق ارتداد در قرآن بلوغ ، عقل ،اختیار، قصد و علم به مضمون کلام است همین شروط به صورت بدیهی در باور های یهودیت و مسیحیت نیز وجود دارد گرچه برخی موارد مانند بلوغ ،اقرار و قصدبه صراحت در کتاب مقدس آمده است حکم ارتداد در کتاب مقدس بسیار شدیدتر از قرآن است. طبق کتاب مقدس، شخص مرتد باید به قتل برسد و امکان توبه برای او وجود ندارد. حتی گاه باید تمام سکنه شهر و حیوانات و دارایی های آن را از بین برد . در فقه اسلامى مرتد دو نوع است و هر یک احکامى جداگانه دارد: در نظریه مشهور فقها ، مجازات مرتدّ فطری کشتن اوست. چنین فردی توبه اش پذیرفته نمی شود و پس از ارتداد همسرش از او جدا می گردد و عده وفات نگه می دارد و اموالش میان وارثان او تقسیم می شود. ولی مرتد ملی پس از ارتداد سه روز به او مهلت داده می شود ، اگر از ارتداد برگردد ، توبه اش پذیرفته است در غیر این صورت در روز چهارم کشته می شود. اگر زن مرتد شود ، مجازاتش اعدام نیست بلکه او را حبس ابد می نمایند و در پوشش و تغذیه و نوشیدن به او سخت گرفته می شود و در ایام نمازها او را می زنند تا توبه کند.
در فقه اسلامى براى مرتد پیامدهای دیگری از قبیل تحیر و سرگردانی ، ذلت در زندگی دنیا ، سختی جان دادن و تباه شدن اعمال نیز بیان شده است.
واژگان کلیدی: قرآن ، یهود ، مسیحیت ، کفر ، ارتداد ، مرتد .